Omgeving Colijnsplaat
Noord-Beveland, zon van mijn geest, licht voor mijn bewustzijn, lamp voor mijn voeten,
heerlijke streek, balsem voor mijn ziel, drager van mijn onuitsprekelijk geluk, in regen, wind,
mist, harde wind en bij vorst ben jij mijn liefde en het kleinood dat ik zachtjes, het behoedzaam
voor iedereen verbergend, aan mijn borst koester.
J.M.A. Biesheuvel (1939-2020)
Colijnsplaat, kortweg "Colijn"
Is een dorp aan de Oosterschelde. Het ligt op het eiland Noord-Beveland, bekend om zijn gevarieerde natuur, eindeloze vergezichten en door de geschiedenis gevormde grillige Zeeuwse kust. Colijnsplaat beschikt over een nationale status "beschermd dorpsgezicht". Het dorp ontstond bij de inpoldering van de Oud-Noord-Bevelandpolder in 1598. Het schor ‘Colinsplate’ werd daarbij deels ingedijkt en daar dankt het dorp zijn naam aan.
In de Romeinse tijd bevond zich ten noordwesten van het tegenwoordige Colijnsplaat de internationale handelshavenstad Ganuenta. De resten daarvan liggen goed beschermd diep op de bodem van de Oosterschelde. Niemand wist van het bestaan ervan tot in 1970 vissers bij toeval antieke altaarstenen boven water haalden. In 2005 is een aan de Keltisch-Romeinse godin van de koopvaarders Nehalennia gewijde tempel in het dorp nagebouwd (nehalenniatempel.nl). Deze replica is dagelijks te bezoeken.
Tijdens de Watersnoodramp in 1953 hebben enkele tientallen mannen met hun lijven de stormvloed trachten te keren. Toen het bijna misging, werd een vrachtschip door het woedende water uit de haven getild en tegen de dijk geworpen, precies op de plek waar de mannen wanhopig het gat verdedigden. Daardoor werd een overstroming van het dorp voorkomen. Het monument ‘Houen jongens’ (1993) op die historische plek herinnert aan dit wonder. Het dorp heeft maar liefst twee molens. Het zijn twee windmolens uit 1727 en 1864. De Oude Molen en molen Nooit gedacht, de laatste staat beter bekend als ‘De Nieuwe Molen’.
Vissersdorp Colijnsplaat
Colijnsplaat is een actief landbouw en visserijdorp. In de haven liggen vissersboten uit Arnemuiden, Kortgene en Tholen. Plaatsen die in de loop der tijd van het water zijn afgesloten waardoor de vissersboten zijn uitgeweken naar andere havens. De visafslag van Colijnsplaat die iedere donderdag in bedrijf is, kan je bezoeken. Oosterscheldekreeft is hier een specialiteit. Bekijk in de haven ook zeker de oude houten aanlegsteiger.
In augustus worden jaarlijks de Colijnsplaatse Dagen gehouden, een tweedaags evenement rondom alles wat met visserij te maken heeft. Krabben vangen voor de kleinsten, rondvaarten over de Oosterschelde en natuurlijk vis eten. Het evenement wordt altijd afgesloten met een groot feest in de vismijn. Kijk voor nog meer evenementen in Colijnsplaat op de evenementenkalender.
Op loopafstand van Residence Oude Haven biedt het vissersdorp Colijnsplaat met zijn unieke Voorstraat diverse gezellige restaurants en winkeltjes. Elke donderdag wordt hier verse vis aan land gebracht en kunt u in de vismijn beleven hoe de vis geveild wordt. De naastgelegen jachthaven is het hele jaar door geopend en biedt voor zowel de actieve als passieve zeiler meer dan genoeg mogelijkheden.